• Uncategorised

Mадам Жана Луиз Калмент

Запознайте се с мадам Жана Луиз Калмент, която има най-дълго потвърден човешки живот: 122 години, 164 дни. Очевидно съдбата силно одобрява начина, по който е живяла живота си. Родена е в Арл, Франция, на 21 февруари 1875 г. Айфеловата кула е построена, когато е била на 14 години. По това време тя се запозна с Винсент ван Гог. “Той беше мръсен, зле облечен и неприятен”, припомни си тя в интервю, дадено през 1988 г.
Когато е била на 85 г., тя се занимава с фехтовка и все още кара колелото си, когато навърши 100 години На 114-годишна възраст тя участва във филм за живота си, на 115 години ѝ правят операция на бедрото, а на 117-годишна възраст се отказва от пушенето, като започва на 21-годишна възраст през 1896 година. Тя не се отказа от него поради здравословни причини; причината ѝ беше, че не обичаше да моли някого да ѝ помогне да запали цигара, след като е почти сляпа.
През 1965 г. Жана е на 90 години и няма наследници. Тя подписа сделка за продажба на апартамента си на 47-годишен адвокат Андре-Франсоа Рафри. Той се съгласил да ѝ плаща месечна сума от 2500 франка при условие, че ще наследи апартамента ѝ след смъртта ѝ. Рафри обаче не само плаща на Жана за 30 години, но и почина преди тя да го направи на 77-годишна възраст. Вдовицата му била законно задължена да продължи да плаща на г-жа Калмент до края на дните си.
Жана запази остри умствени способности. Когато я попитаха на 120-ия си рожден ден какво бъдеще очаква да има. Нейният отговор: “Много кратък. “
Ето правилата на живота от Жана Луиз Калмент:
– “Влюбена съм във виното. “
– “Всички бебета са красиви. “
– “Мисля, че ще умра от смях. “
– “Забравена съм от нашия Бог. “
– “Имам само една бръчка и седя на нея. “
– “Никога не нося спирала; смея се, докато плача често. “
– “Ако не можеш да промениш нещо, не се тревожи за това. “
– “Винаги запази усмивката си. Така обяснявам дългия си живот. “
– “Виждам лошо, чувам лошо, и ми е зле, но всичко е наред. “
– “Имам огромно желание за живот и голям апетит, особено към сладкишите. “
– “Имам железни крака, но да ви кажа истината, почват да ръждясат и да се закопчават малко. “
– “Удоволствие беше, когато можех. Действах ясно и морално и без съжаление. Аз съм голяма късметлийка. “
– „Да си млад е състояние на ума, то не зависи от тялото на някого. Всъщност все още съм младо момиче, просто не съм изглеждала толкова добре през последните 70 години. “
В края на едно интервю журналистът каза: “Мадам, надявам се да се срещнем отново по някое време догодина. “На което Жана отговорила: “Защо не? Не си толкова стар, пак ще си тук! ”

Изображението с крилата е произведение на изкуството от
Л. Лихтен

You may also like...

Comments